071399
мај 2022
пусчпсн
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Уводна реч - о нама

О Нама...

Основна школа „Херој Пинки“ као самостална институција почиње са радом од 1971. Године. Оно што се мењало од почетка рада школе до данас јесу 2људски и материјални ресурси, услови у којима је школа радила и те промене су чиниле да школа из године у годину буде у могућности да пружа све квалитетније услуге едукације, хабилитације и рехабилитације деце са сметњама у развоју, као и подршку њиховим породицама.
Школа се бави васпитањем и образовањем деце са сметњама у развоју узраста од 3 до 19 година. Пружамо подршку и деци из редовног образовног система, наставницима у редовним школама и породицама деце са сметњама.
Наш циљ је да свако дете у складу са својим способностима и интересовањима оствари максималан могући напредак у развоју своје личности, да буде срећно и задовољно собом, да функционише што самосталније, и да буде укључено у редовне животне токове у својој друштвеној средини.
Желимо да будемо школа у којој деца без обзира на степен и врсту сметње у развоју радо проводе време, бавећи се разноврсним активностима заједно са вредним, амбициозним и посвећеним стручњацима.

2. АПРИЛ СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА АУТИЗМОМ

Светски дан особа са аутизмом се међународно обележава 2. априла сваке године, подстичући државе чланице Организације уједињених нација да предузму мере за подизање свести о људима са спектар аутистичним поремећајем, укључујући аутизам и aспергеров синдром широм света. Означен је одлуком генералне скупштине Организације уједињених нација 62/139. Светски дан особа са аутизмом већина је усвојила 1. новембра 2007. године, а остали 18. децембра исте године. Предложио га је представник Уједињених нација из Катара, Моза бинт Насер, супруга Хамад ибн Халифа, емира државе Катар, подржан je од стране свих земаља чланица.
Ова одлукa је усвојена без гласања у генералнoj скупштини Организације уједињених нација.
Светски дан особа са аутизмом један је од само седам званичних здравствених дана Уједињених нација. Дан је намењен окупљању организација широм света које су намењене аутизму, са циљем да помогну истраживању, дијагнози, лечењу и прихватању оних који болују од аутизма.