071376
мај 2022
пусчпсн
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Уводна реч - о нама

О Нама...

Основна школа „Херој Пинки“ као самостална институција почиње са радом од 1971. Године. Оно што се мењало од почетка рада школе до данас јесу 2људски и материјални ресурси, услови у којима је школа радила и те промене су чиниле да школа из године у годину буде у могућности да пружа све квалитетније услуге едукације, хабилитације и рехабилитације деце са сметњама у развоју, као и подршку њиховим породицама.
Школа се бави васпитањем и образовањем деце са сметњама у развоју узраста од 3 до 19 година. Пружамо подршку и деци из редовног образовног система, наставницима у редовним школама и породицама деце са сметњама.
Наш циљ је да свако дете у складу са својим способностима и интересовањима оствари максималан могући напредак у развоју своје личности, да буде срећно и задовољно собом, да функционише што самосталније, и да буде укључено у редовне животне токове у својој друштвеној средини.
Желимо да будемо школа у којој деца без обзира на степен и врсту сметње у развоју радо проводе време, бавећи се разноврсним активностима заједно са вредним, амбициозним и посвећеним стручњацима.

У СУСРЕТ СВЕТОМ САВИ

У граду Расу 1169.године, Стефану Немањи , великом жупану, родио се трећи син Растко-дечак лепог изгледа, плавих очију и увек тих и осмехнут. Као младић жудео је за духовним животом. По свему се видело да га Бог спрема за велка дела. Одрекао се круне и одбегао у Свету Гору. Своје одело принц Растк заменио је монашком одећом, ошишао своју косу и постао калуђер Сава. Живећи манастирским животом Сава је радио све тешке и за живот корисне послове и сваког дана вредно учио и молио се. Ширио је науку и писменост. Ходао је земљом и учио људе како да раде и живе. Често је путовао у суседне државе и преговарао са њиховим владарима. Два пута је путовао у земљу којом је ходао Христ. Градио је и обнављао цркве и манастире. Молитвама је исцељивао болесне. Са далеких путовања је доносио непознато биље и мелеме свом народу. Отворио је прву болницу у Студеници. Помирио је завађену браћу, синовце, сељаке на међи...И после смрти је остао најзначајнија личност у Србији којој се народ диви, моли и верује.