-избегавање контакта са особама које имају знаке инфекције органа за
дисање (кашаљ,кијање,цурење носа,повишена температура);
-избегавање масовних окупљања и боравка у простору где се налази велики
број људи;
-појачана и честа хигијена руку (прање водом и сапуном најмање 20
секунди,или ако то није могуће,коришћење алкохолних гелова за
дезинфекцију руку,нарочито након контакта са оболелим особама или
боравка у потенцијално угроженом подручју;
-може се препоручити ношење маски преко уста и носа уколико се борави у
простору где су масовна окупљања (железничке и аутобуске станице,јавни
превоз и сл.);
-придржавање мера заштите од преношења инфекције код свих особа које
осете симптоме инфекције органа за дисање (респираторна хигијена-
одржавање одстојања од других особа,покривање уста и носа приликом
кашљања или кијања папирним марамицама или рукавом у прегибу
лакта,често прање руку);
-избегавање поздрављања руковањем и љубљењем и са саговорницима
одржавајте раздаљину од најмање једног метра;
-често проветравање просторија у којима боравите;
-не узимајте антибиотике на своју руку;
ИСХРАНА:
Разноврсна исхрана богата витаминима и минералима неопходна је за
јачање имунитета и борбе против вируса. Предност треба дати воћу и
поврћу. Јести више оброка дневно ( топли кувани оброци и свеже салате).
Избегавати шећер, индустријски прерађену храну и сокове. Уносити
намирнице које јачају имуни систем, а то је лимун који је један од најбољих
извора витамина Ц.
Пити:
- млаке лимунаде (без додатка шећера) неколико пута на дан
-доста течности
-цеђене сокове од воћа и поврћа
Намирнице које се препоручују:
-воће (јабуке, наранџе, лимун, мандарине, грејпфрут, киви, орашасти
плодови)
-поврће (купус, карфиол, зелена салата, лук, броколи, кељ, рен, келераба,
прокељ, шаргарепа, паприка, спанаћ, блитва, кисели купус)
-месо, предност дати пилетини, риби, говедини
Намирнице које треба избегавати:
-масна храна и богата скробом, шећер, прерађевине
Радмила Сијерић, медицинска сестра школе.