243375

Јавне набавке

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

О Нама...

Основна школа „Херој Пинки“ као самостална институција почиње са радом од 1971. Године. Оно што се мењало од почетка рада школе до данас јесу 2људски и материјални ресурси, услови у којима је школа радила и те промене су чиниле да школа из године у годину буде у могућности да пружа све квалитетније услуге едукације, хабилитације и рехабилитације деце са сметњама у развоју, као и подршку њиховим породицама.
Школа се бави васпитањем и образовањем деце са сметњама у развоју узраста од 3 до 19 година. Пружамо подршку и деци из редовног образовног система, наставницима у редовним школама и породицама деце са сметњама.
Наш циљ је да свако дете у складу са својим способностима и интересовањима оствари максималан могући напредак у развоју своје личности, да буде срећно и задовољно собом, да функционише што самосталније, и да буде укључено у редовне животне токове у својој друштвеној средини.
Желимо да будемо школа у којој деца без обзира на степен и врсту сметње у развоју радо проводе време, бавећи се разноврсним активностима заједно са вредним, амбициозним и посвећеним стручњацима.

Ко је ОЛИГОФРЕНОЛОГ? Шта он ради? - Одговор на ова питања дала је Анђела Дувњак, један од наших дефектолога -олигофренолога.
Олигофренолог васпитава, образује и рехабилитује децу са потешкоћама у менталном развоју. Његова улога је да подстиче развој сазнајних функција све до њихових оптималних могућности и помаже у диференцијацији осећања усмерених ка свету примерено нивоу опажања детета и разумевања тога света. Олигофренолог настоји да подигне ниво способности које су деци преостале, да их открије и развије компензациионе могућности дечијег сазнајног, емоционалног живота и психомоторике. Он омогућује деци са потешкоћама да својим знањима буду што ближа популацији вршњака којој припадају и да се што боље прилагоде средини у којој живе.

Да ли знате ко је то - ДЕФЕКТОЛОГ? Дефектолог је стручњак који се бави изучавањем недостатака у области развоја чула, моторике, менталних функција и друштвеног понашања деце и омладине. Дефектолог проучава недостатке који се јављају у свим овим областима личности услед озледа или неадекватног васпитно-образовног приступа породици и школи. У нашој школи "Херој Пинки" раде дефектолози различитих профила: олигофренолози, логопеди, сурдолози, тифлолози, соматопеди, специјални педагози. У наредном периоду ближе ћемо вас упознати са сваким од њих, као и са начинима и методама на које дефектолог може да унапреди постојећи потенцијал детета са којим ради.

Ускликнимо с љубављу
Светитељу Сави
Српске цркве и школе
Светитељској глави.
Тамо венци тамо слава
Где наш српски пастир Сава.
Појте му Срби,
Песму и утројте!

Благодарна Србијо,
Пуна си љубави
Према своме пастиру
Свeтитељу Сави.
Цело Српство слави славу
Свога оца Светог Саву.
Појте му Срби
Песму и утројте
Да се српска сва срца
С тобом уједине,
Сунце мира, љубави,
Да нам свима сине,
Да живимо сви у слози,
Свети Саво, ти помози,
Почуј глас свог рода,
српскога народа!

У граду Расу 1169.године, Стефану Немањи , великом жупану, родио се трећи син Растко-дечак лепог изгледа, плавих очију и увек тих и осмехнут. Као младић жудео је за духовним животом. По свему се видело да га Бог спрема за велка дела. Одрекао се круне и одбегао у Свету Гору. Своје одело принц Растк заменио је монашком одећом, ошишао своју косу и постао калуђер Сава. Живећи манастирским животом Сава је радио све тешке и за живот корисне послове и сваког дана вредно учио и молио се. Ширио је науку и писменост. Ходао је земљом и учио људе како да раде и живе. Често је путовао у суседне државе и преговарао са њиховим владарима. Два пута је путовао у земљу којом је ходао Христ. Градио је и обнављао цркве и манастире. Молитвама је исцељивао болесне. Са далеких путовања је доносио непознато биље и мелеме свом народу. Отворио је прву болницу у Студеници. Помирио је завађену браћу, синовце, сељаке на међи...И после смрти је остао најзначајнија личност у Србији којој се народ диви, моли и верује.